Bejelentés


peru Egy élet álma


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Keresés a honlaponSzavazás
Főváros: Lima


Terület: 1 285 216 km2


Lakosság: kb. 21 millió


Népek: - indián (46%), - mesztic (39%), - európai (15%)


 Vallás: - római katolikus (75%), - törzsi vallású (23%), - protestáns (2%)


Pénznem: - 1 inti = 100 céntimo = 100 sole (PEN) - 1 USD = 3 PEN


Hivatalos nyelv: spanyol, kecsua


Természeti jellemző: Peru területének majdnem a felét az Andok hegység borítja, közbezárva völgyeket és csodálatos fennsíkokat. Nyugat felől keskeny, hűvös, száraz, növénytelen pusztaság jellemzi, kelet felől az Amazonas-medencéhez tartozó jellegzetesen trópusi éghajlat és növényvilág jellemzi.


Időeltolódás: - 6 óra


Vásárlás: Az üzletek hétköznap 9-20, szombaton 9-13 óráig vannak nyitva. Érdemes vásárolni a helyi készítésű színes szőtteseket, kerámiákat, ötvös munkákat. Jellegzetes népi iparművészeti tárgyak közé sorolható a hangszer. A helyi piacokon sok helyen a hegy és völgylakók között még ma is pénz nélküli árucsere folyik. Öltözék: Október és május közötti intervallumra könnyű ruhadarabokat, valamint egy-két melegebb pulóvert ajánlott csomagolni. A túrák alkalmával kényelmes cipő- és ruhaviseletet ajánlunk.


Időjárás: Peruban is - mint mindenhol - az időjárás a domborzathoz igazodik. Az Andokban májustól szeptemberig a legkellemesebb - ez a száraz évszak, sok napsütéssel. A tél (októbertől áprilisig!) szárazabb, csapadékosabb. Limában és környékén a magyarországi éghajlat fordítottjára számíthatnak: télen nyár, tavasszal ősz várja az odalátogatókat. A reggelek és az esték hűvösek, a nappal kellemesen meleg. A Nazca vonalak és környékén egész évben erős napsütésre kell számítani. Számítani kell a tengerszint feletti magasságból adódó területi eltérésekre. Rövidebb eső bármely időszakban előfordulhat.


Egészségügyi előírások: Sárgaláz elleni védőoltás kötelező. Érvényessége 10 év. Szív és érrendszeri betegségben szenvedők utazásuk előtt kérjék ki orvosuk tanácsát, és ne feledkezzenek meg vérnyomásgyógyszerükről. Ivóvíz: Csapvíz fogyasztása tilos. Kizárólag palackozott vizet igyon, s kerülje az ismeretlen eredetű vízből készült jégkockával hűtött italokat. Kiszáradás ellen fogyasszon elegendő folyadékot. Legyen óvatos az utcai élelmiszer-vásárlásnál is. Kerülje a nyers élelmiszerek és hámozatlan gyümölcsök fogyasztását.


Ételek, italok: Szinte minden étlapon megtalálható a Lomo Saltado, melyet százféleképpen készítenek el. Természetesen sok és sokféleképpen készített halat is fogyaszthatnak. Népszerű a többféle töltelékkel készített avocado (csirkével, zöldségekkel). Az országra jellemző nagy magasságkülönbség miatt ajánlott - és széles körben gyakorolják is - a koka tea fogyasztását, mely segíti az akklimatizálódást.


Emberek, szokások, vallások: Peru a világ legnagyobb indián országa, ahol (kecsua) indiánokkal találkozni a legtermészetesebb dolgok egyike. A lakosság több mint fele kecsua, valamint aymara és amazon. A fehér lakosság mindössze 12 %. Ám mindennek - és a szabad vallásgyakorlás ellenére - a lakosság több mint 90 %-a katolikus. Az ünnepségek alkalmával jutnak térhez a hegedűsök és hagyományos ütőhangszerek. Híres az Andok zenéje, táncai - de természetesen minden régiónak megvannak a maguk, teljesen egyéni szokásai.Üzenetküldés
Szereted a természetet?

E-mail címed:
Szöveg:

Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?

Üzenőfal


Név:

Üzenet:Hírek


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!